For biografejere

I biografer er det biograflederens ansvar at kontrollere, om reglerne overholdes og at billet/kontrollørpersonalet praktiserer reglerne.

Vejledning om aldersgrænser
I Danmark skal alle film og trailere, der vises for børn og unge, vurderes og klassificeres af Medierådet efter følgende 4 alderskategorier:
 

  • Tilladt for alle.
  • Tilladt for alle, men frarådes børn under 7 år.
  • Tilladt for børn over 11 år.
  • Tilladt for børn over 15 år.
     

Børn, der er fyldt 7 år, kan komme ind og se alle film, hvis de følges med en voksen, dvs. én der er fyldt 18 år.

Trailere
Alle trailere, der vises foran film, der er "Tilladt for alle", "Tilladt for alle, men frarådes børn under 7 år" eller "Tilladt for børn over 11 år", skal være vurderet af Medierådet.

Inden traileren er vurderet, har den aldersgrænsen "Tilladt for børn over 15 år". Det betyder, at den kun må vises foran film, der har en 15 års aldersgrænse.

En trailer skal have samme eller lavere aldersgrænse end den film, den vises sammen med. Bemærk dog at en trailer, der er "Tilladt for alle, men frarådes børn under 7 år", kan vises foran en film, der er "Tilladt for alle".
 

Annoncering
Biografejere skal ved enhver annoncering eller omtale i pressen af en film, som Medierådet har vurderet, oplyse om Medierådets vurdering af filmen.

Film, der ikke er vurderet af Medierådet, skal annonceres som "Tilladt for børn over 15 år".
 

Det er tilladt at forkorte aldersgrænserne når man annoncerer. De officielle forkortelser er:

”Tilladt for alle” = ”for alle” eller A symbolet

”Tilladt for alle, men frarådes børn under 7 år” = fr.u. 7 eller 7 symbolet

”Tilladt for børn over 11 år” = ”t.o. 11” eller 11 symbolet

”Tilladt for børn over 15 år” = ”t.o. 15” eller 15 symbolet

 

Alkohol
Er der klager over alkoholreklamer, henviser vi til forbrugerombudsmanden, der administrerer markedsføringsloven §§ 1 og 8. Dette er ikke omfattet af filmloven.

 

Tobak
Er der klager over tobaksreklamer, henviser vi ligeledes til forbrugerombudsmanden. Der er forbud mod at vise tobaksreklamer. Reglerne findes i tobaksreklameloven, som også gælder for film:
https://www.retsinformation.dk/Forms/R0710.aspx?id=121329